Jak powstało pierwsze ciasto drożdżowe? Jak prawidłowo się z nim obchodzić? Czy znamy już wszystkie jego tajemnice? Zanim zaczniesz czytać przepis na ciasto drożdżowe, pozwól sobie na poznanie kilku jego tajemnic!
Dawno, dawno temu…
Po świecie krążą dwie legendy, które mówią o pierwszym cieście upieczonym na bazie drożdży. Owe … akcja obu rozgrywa się w starożytnym Egipcie. Przeczytaj i zastanów się, która Tobie wydaje się bardziej prawdopodobna.
a) Pierwsza legenda głosi, że nieznany dotąd zaczyn powstał na wskutek wylania Nilu, który zalał mąkę przechowywaną w magazynach. Sprzyjające warunki atmosferyczne doprowadziły do fermentowania zalanej mąki, która zaczęła zwiększać swoją objętość. Aby nic się nie zmarnowało, postanowiono zalaną mąkę wymieszać ze świeżą i upiec wyrobione ciasto. W ten sposób przypadkowo odkryto fermentację naturalną, dzięki której upieczony chleb był o wiele smaczniejszy od tego znanego do tej pory.
b) Druga wersja natomiast głosi, że pewna egipska niewolnica zapomniała o przygotowanej wcześniej mieszaninie na placki, która w słońcu zaczęła fermentować. Przestraszona możliwymi konsekwencjami zmarnowania składników, upiekła ciasto, które niespodziewanie bardzo urosło.
Jak dbać o powierzony nam skarb?
Jak wynika z legend, historia ciasta na bazie drożdży jest bardzo długa. Prawidłowe obchodzenie się z nim wymaga poznania kilku zasad. Przeczytaj poniższe, a żadne przepisy na ciasta nie zaskoczą Cię!
a) Zagwarantuj ciepło – ciasto drożdżowe uwielbia wyższą temperaturę, dlatego przed rozpoczęciem ugniatania, upewnij się, że wszystkie składniki mają pokojową temperaturę, w pomieszczeniu jest ciepło, a Twoje dłonie również nie są zimne. Gdyby pomieszczenie, w którym pracujesz miało dosyć niską temperaturę, włóż miskę, w której będzie wyrabiane ciasto do ciepłej wody.
b) Ile jakich drożdży na kilogram mąki? – Przyjmuje się, że na 1 kg mąki daje się 25 g drożdży świeżych, 10 g drożdży suszonych, 7 g drożdży instant. (Jeśli korzystasz z drożdży świeżych, muszą być one jak najbardziej świeże, aby ciasto odpowiednio wyrosło).
c) Korzystaj z serwet i ręczników – ciasto drożdżowe dobrze jest przykryć na czas wyrastania, a także kiedy konieczne jest przechowanie go w lodówce. Zapobiegnie to jego wysychaniu.
Pamiętaj! Ciasto drożdżowe nie powinno przebywać w lodówce dłużej niż 24h. Wyjątkiem jest tylko, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, drożdżowe ciasto francuskie.
Na początku zostało postawione pytanie, czy znamy już wszystkie tajemnice ciasta na bazie drożdży. Na pewno nie i będzie nas jeszcze wielokrotnie zaskakiwało!